Ультраструктура кортикотропоцитов при интоксикации свинцом - Большакова, О.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
За допомогою трансмісійного електронного мікроскопа та морфометричного аналізу проведене дослідження ультраструктури кортикотропоцитів гіпофізу мишей через 30, 60 та 90 діб після введення свинцю. Встановлено, що в динаміці інтоксикації спостерігаються як дистрофічні та деструктивні зміни аденогіпофізу, так і репаративні процеси, ступінь яких залежить від тривалості надходження ацетату свинцю. Виявлені кількісні показники, які характеризують ушкодження і відповідні адаптаційні реакції, забезпечують
фазність реагування аденоцитів. Using transmission electron microscopy and morphometric methods were studied ultrastructure of corticotrophs mice hypophysis in 30, 60 and 90 days after lead intoxication. It was found dystrophic and destructive changes of adenohypophysis and regenerative processes. The degree of the changes depends on duration of administration of lead to the organism. It has been determined quantitative indeces characterizing damage and compensation processes in adenohypophysis.