Микроанатомическая организация трахеобронхиального лимфоузла крыс при длительном содержании их в условиях производства (нефтепереработки ) - Бекмухамбетов, Е.Ж.; Умбетов, Т.Ж.; Мутигулина, Г.А.; Барсуков, Н.П. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
При тривалому утриманні в умовах виробництва (нафтопереробки) білих щурів самців вивчена мікроанатомічна організація трахеобронхіального лімфатичного вузла контрольних і експериментальних тварин в терміни 15, 30 і 60 діб. Встановлено достовірне зростання площі| капсули, паракортикальної зони, лімфоїдних вузликів з центрами розмноження і м’якушевих тяжів, що вказує на посилення імунного навантаження у функціональних зонах паренхіми лімфовузла (лімфоїдні вузлики з центрами розмноження), що відповідають за клітинний (паркортикальна зона) і гуморальний (м’якушеві тяжі) імунітет. Збереження площі синусів вузла в межах фізіологічної функції лімфовузла свідчить про відсутність запальних процесів в легенях. With long-term maintenance in the production of white male rats were studied microanatomical organization tracheobronchial lymph node control and experimental animals in terms of 15, 30 and 60 days. In the lymph nodes of control and experimental rats found a significant increase in the area of the capsule, paracortical areas of lymphoid nodules with centers of breeding and myelinated bands, indicating that enhance the immune stress in functional areas of the parenchyma of the lymph node (lymphoid nodules with breeding center) corresponding to the cell (parkortikalnaya zone) and humoral (meat strands). A conservation area sinus node within the physiological yunktsii lymph node indicates the absence of inflammation in the lungs.