Морфологические аспекты экспериментального моделирования поясничного спинального стеноза - Бенгус, Л.М.; Дедух, Н.В.; Чернышов, А.Г.; Левшин, А.А.; Федотова, И.Ф. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Мета дослідження — вивчення морфологічних особливостей будови хребтового каналу і нервової тканини у щурів в ділянці моделювання поперекового спінального стенозу. За допомогою гістологічних методів встановлено, що при моделюванні стенозу мали місце виражені деструктивні зміни кісткової тканини, що формує тверду оболонку хребтового каналу. У нервових корінцях кінського хвоста визначалися лейкоцитарна
інфільтрація, гіперемія і стаз судин ендо- та периневрію, вакуолізація та деструкція. У хребтовому каналі на рівні моделювання стенозу присутні кісткові секвестри, в епідуральному просторі виявлялися великі крововиливи, пусті кровоносні судини і ознаки хронічного запалення, що сприяло прогресуванню епідурального фіброзу та гіалінозу. The purpose of the study was to investigate the morphological features of the spinal canal structure and nerve tissue in white rats in an experimental model of lumbar spinal stenosis. Using histological methods, we have established that this experimental model is characterized by severe destructive changes of the bone tissue that forms the dura mater of the spinal cord. In the cauda equina nerve roots, leukocyte infiltration, hyperaemia and stasis of the endo-perineural vessels, vacuolization and destruction were observed. Bone sequesterswere present in the
spinal canal at the level of stenosis modeling.In the epidural space, we revealed extensive hemorrhages, empty blood vessels and signs of chronic inflammation, which contributed to progression of epidural fibrosis and hyalinosis.