Морфологические особенности кортикотропных эндокриноцитов аденогипофиза белых крыс после применения имунофана - Бобрышева, И.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Метою презентованого дослідження було встановити динаміку змін будови кортикотропних ендокриноцитів аденогіпофіза білих лабораторних щурів репродуктивного періоду після введення імунофана в дозі 0,7 мкг/кг маси тіла. Щурів виводили з експерименту на 1, 7, 30, 60 і 90 діб спостереження. Проведене дослідження з високою мірою вірогідності показало, що у відповідь на введення імуномодулятора імунофана спостерігається зміна цитологічних і каріометричних параметрів кортикотропних ендокриноцитів аденогіпофіза щурів репродуктивного періоду, що свідчить про їх активну реакцію на екзогенну дію. Динаміка зміни площ ядер, ядерно-цитоплазматичного співвідношення, а також процентного співвідношення кортикотропних ендокриноцитів з різним діаметром ядер дистальної частини аденогіпофіза свідчить про появу ознак підвищення функціональної активності даних кліток аденогіпофіза. The purpose of the research was to determine the structural changes of cotricotropic cells of pituitary glands of mature white laboratory rats after Imunofan application in a dosage of 0.7 mg/kg of body weight. The pituitary samples were taken on the 1st, 7th, 30th, 60th,and 90th day after treatment. The researchhas shown with a high degree of validity that introduction of the immunomodulator Imunofan causes changes of the structural, cytological and caryometric parameters of corticotropic cells of the pituitary gland of mature white rats, which testifies to their active reaction on exogenous influence.The dynamics of changes of the areas of nuclei, nuclear-cytoplasmic ratio, and the percent correlation of corticotropic cells with the different diameters of their nuclei of the pars distalis of the pituitary gland manifests an increase of functional activity of these cells of the pituitary gland. Исследование проведено в рамках научно-исследовательской работы «Особливості будови органів імунної та ендокринної систем при імуностимуляції та імуносупресії» (государственный регистрационный номер 0112U000096).