Наноструктура и хемихромные свойства гидратированных плёнок WO₃/Pd - Фоманюк, С.С.; Колбасов, Г.Я.; Краснов, Ю.С. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2011)
Из водных растворов вольфрамата натрия получены нанокристаллические плёнки и порошки вольфрамовых кислот WO₃⋅nH₂O с n = 1 и 2. Исследованы наноструктура, электрохимические, оптические и хемихромные свойства таких плёнок. На основе этих плёнок разработана конструкция и изготовлен лабораторный образец оптического сенсора водорода с большой чувствительностью к водороду в области малых концентраций этого газа в водород-воздушных смесях (до значения менее 0,01 об.% [H₂]). З водних розчинів вольфрамату натрію одержано нанокристалічні плівки й порошки вольфрамових кислот WO₃⋅nН₂O з n = 1 і 2. Досліджено наноструктуру, електрохемічні, оптичні й хеміхромні властивості таких плівок. На основі цих плівок розроблено конструкцію і виготовлено лабораторний зразок оптичного сенсора водню з великою чутливістю до водню в області малих концентрацій цього газу у воднево-повітряних сумішах (до значення меншого за 0,01 об.% [H₂]). The nanocrystalline films and powders of tungstic acids WO₃⋅nH₂O with n = 1 and 2 are obtained from sodium tungstate aqueous solution. The nanoscale structure, electrochemical, optical, and chemichromic properties of these films are studied. A design of optical hydrogen sensor is developed, and its laboratory specimen is made on the base of these films with high hydrogen sensitivity in the range of low hydrogen concentration in the hydrogen—air mixture (down to under 0.01 vol.% [H₂]).