Трофічні зв’язки лучної орнітофауни у весняно-літній період на Заході України - Сеник, М. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Досліджено кормову базу та кормодобувну поведінку 17 видів лучних птахів в екосистемах Західного регіону України. Виявлено, що лучна орнітофауна складається з трьох трофічних груп: до першої належать види, особини яких харчуються переважно тваринною їжею (11 з числа досліджених видів); до другої — види, особини яких мають змішаний тип харчування (5 видів); до третьої — рослиноїдні види (1 вид). Основну частку лучної орнітофауни становлять горобині птахи, що харчуються безхребетними, переважно комахами. Найчастіше у пелетках та посліді птахів лук трапляються покриви твердокрилих (Carabidae, Curculionidae, Hydrophilidae Scarabeidae) — 72,3 % від усіх знахідок комах. Склад представників твердокрилих вказує на різні способи збору корму: на землі (стежках, розораному грунті, берегах водойм та в низькому травостані); шляхом обшукування кущів та стебел трав’яних рослин; полюванням в повітрі та із спостережних пунктів, а також під час сінокошення. Помічено, що більшість птахів, для підвищення кількості корму, збільшують кормові території, а деякі — в першу чергу, дрібні види, збільшують різноманіття способів збирання поживи. The purpose of our work was research of food spectrum and forage behaviour of 17 meadow bird species in ecosystems of the Western region of Ukraine. It is established, that meadow avifauna belongs to three trophic groups: birds feed mainly on animal forage (among investigated — 11 species); birds with mixed type of feeding (5 species) and the birds which eat vegetable forage (1 species). Basic part of avifauna belong to group of birds that feed on invertebrates, mainly, insects (represent 206 rests). In the pellets and excrements of meadow birds, more often, meet the ground and other beetles (Carabidae, Curculionidae, Scarabeidae and oth.). They formed 72,3 % from all finds of insects. The representatives composition of beetles open ways of forages collecting: on the ground (an open ground, on the roads, paths, coasts of reservoirs, in low grass), way of searching the bushes and stalks of grassy plants, hunting in the air and from observation posts, and also during the mowing of hay. The big species have large fodder territories and low quantity of basic ways of forages collecting. The some species of birds that feed on insects have small fodder territories and high quantity ways of forages collecting. It is noticed, that at the bad conditions the majority of birds lift the effect of forages collection through increase fodder territories.