Бліда картопляна нематода у Сколівських Бескидах: поширення, біологічні особливості й методичні аспекти обліку - Козловський, М. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Наведені дані щодо поширення блідої картопляної нематоди (Globodera pallida (Stone) Behrens) у Сколівських Бескидах, яка занесена до першого списку карантинних об’єктів України. Проаналізовані особливості її морфологічної будови та біологічні особливості розвитку. Проведено по- рівняння існуючої в Україні методики виділення картопляної нематоди з ґрунту із загальноприйнятою в Европі та обґрунтовано необхідність її заміни на сучаснішу. Наведені способи виявлення глободерозу рослин. Узагальнені практичні заходи, спрямовані на зменшення чисельности картопляної нематоди у ґрунті. Data on distribution of pale potato nematode (Globodera pallida) in the Skolivski Beskydy, which is included to the top list of quarantine objects of Ukraine, are given. The peculiarities of its morphological structures and biological features of life cycle are analysed. A comparation of existing in Ukraine methods of extracting the pale potato nematode from a soil with the common methods in Europe was conducted proved, and the necessity to substitute them for more modern is grounded. The ways of diagnosis of the plant globoderosis are given. The practical measures, directed to decrease the potato nematode number in soil are summarized.