Вплив змін клімату на сезонний розвиток комах-хвоєлистогризів - Мєшкова, В. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Визначено основні аспекти дослідження впливу змін клімату на поширення шкідливих комах. Проаналізовано терміни сезонного розвитку трьох видів комах-хвоєлистогризів: зеленої дубової листокрутки Tortrix viridana L. (Lepidoptera: Tortricidae), соснового шовкопряда Dendrolimus pini L. (Lepidoptera: Lasiocampidae) та звичайного соснового пильщика Diprion pini L. (Hymenoptera: Diprionidae). Зіставленням термінів розвитку зазначених видів із датами стійкого переходу температури повітря через певні межі в різних частинах ареалів, а також із застосуванням методу фенологічних кривих і теплових ресурсів виявлено, що для усіх трьох видів сезонний розвиток за змін клімату не дуже відрізнятиметься від наявного в тих чи інших частинах нинішніх ареалів. Зелена дубова листокрутка за всіх умов залишиться моновольтинним видом. У соснового шовкопряда збільшиться імовірність розвитку протягом одного року, а у звичайного соснового пильщика збільшиться імовірність розвиватися у двох поколіннях на рік. The main issues of investigation of climate changes impact on foliage browsing insects spread are determined. The dates of seasonal development of three species: Tortrix viridana L. (Lepidoptera: Tortricidae), Dendrolimus pini L. (Lepidoptera: Lasiocampidae) and Diprion pini L. (Hymenoptera: Diprionidae) have been analyzed. By comparison of dates of these insects development and the dates of stable transmission of air temperature over certain levels in different part of area, as well as using the method of phenological curves and thermal resources, it was found that for all three insect species expected changes of seasonal development will not have essential differences from current patterns of seasonal behavior in one or another part of current area. Tortrix viridana in all cases will be monovoltine species. Dendrolimus pini will more probably will have one-year development, and Diprion pini more probably have two generations per year.