Методологічні та методичні засади науково-природничого моніторинґу - Климишин, О. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Обґрунтована можливість долучення музеїв природничого профілю до
участи в комплексному моніторинґу стану довкілля. Наведено визначення, структуру й етапи ведення науково-природничого моніторинґу,
який ґрунтується на використанні музеяльно-інформаційного методу
природничої музеології. Цей метод передбачає моніторинґ використання
природничо-музейних фондів і банку даних природничої інформації.
Основними завданнями науково-природничого моніторинґу є збір
натуралій і природничої інформації та надання інформаційних послуг
спеціялізованій музейній авдиторії. The possibility of using natural history museums in the complex environment
monitoring is grounded. The conception ”natural-historical monitoring” which is based on
the musealia-informational method of natural-historical museology as well as its structure
and stage are considered. Such method envisages numerous museum collections and the
databank of the museum information. The primary tasks of the museum natural-historical
monitoring are investigation of environment and assignment of information services to
specialized museum audience.