Найімовірніші фактори загрози існуванню біосистем високогір’я Українських Карпат - Царик, Й. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Охарактеризовані фактори загрози існування біосистем високогір’я
Українських Карпат. Зокрема, розглянуто такі фактори, як випасання
худоби, туристична діяльність, прокладання доріг на полонинах, збирання і заготівля рослин та ягід, проникнення різних видів і глобальне
потепління. Дія останнього фактора є найменш вивчена. Зроблено низку
прогнозів щодо структурного організування і функціонування біосиcтем
під час реалізації різних сценаріїв зміни клімату. Пропоную розробити
програму довготривалого стеження за процесами в екосистемах
високогір’я унаслідок зміни клімату та дії інших факторів. The factors of threat of existence in the biosystems of high-mountain Ukrainian
Carpathians are discussing. In particular, such factors are examined, as pasturing of cattle,
tourist activity, making of roads on mountain meadow, collection and laying in plants and
berries, penetration of different species and global temperature rise. The action of the
lastter factor is least studied. The range of prognoses is done for organization and
functioning of biosystems during realization of different scenarios of climate change. It is
proposed to develop the program of long-term monitoring processes in high-mountains
ecosystems resulted by climate change and action of other factors.