Стан довкілля і здоров’я населення сільських районів Львівщини - Нечай, О. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Дано аналітичну оцінку сучасній екологічній ситуації у різних за
ступенем трансформації природного середовища районах Львівщини.
Охарактеризовано демографічні процеси й динаміка здоров’я місцевого
населення. Показано тісний зв’язок виробничо-господарської активности,
стану довкілля у реґіонах і показників загального та репродукційного
здоров’я постійних мешканців в умовно чистому й інтенсивно забрудненому районах. Доведено посилений тиск технохемічно забрудненого
довкілля Сокальщини на здоров’я місцевої популяції. The analytical estimation of actual ecological situation was made. Different after the
degree of environmental transformation districts of Lviv were studied. Demographical
processes and health dynamics of local population were described. The connection between
industrial-management activities, environmental state in regions and indexes of general and
reproductive health of inhabitants in unpolluted and intensively contaminated area was
shown. Increasing pressure of the polluted environment of Sokal region on the genetic
health of local population has been proved.