Моніторинґ популяцій великих хижаків у Карпатах - Лущак, М.; Делеган, І. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
На основі експериментальнеє апробації різних методів обліку, узагальнення виробничого досвіду та літературних даних з’ясовані основні особливості моніторинґу популяцій ведмедя бурого (Ursus arctos L.), вовка (Canis lupus L.J, рисі (Lynx lynx L.J і лиса звичайного (Vulpes vulpes L.J в умовах Українських Карпат. Рекомендуємо розробити уніфіковану інструкцію для обліків чисельности основних видів диких тварин, у тому — великих хижих ссавців, а також рідкісних і зникаючих видів нашоі фауни. On the basis of experimental approbation of different methods of account, generalization of production experience and literary information the basic features of monitoring of populations of bear brown (Ursus arctos L.), wolf (Canis lupus L.), lynx (Lynx lynx L.) and dog-fox of ordinary (Vulpes vulpes L.) are found out under the conditions of Ukrainian Carpathians. It is recommended to develop compatible instruction for the account of quantity of basic types of wild animals, including large predatory mammals, as well as rare and vanishing types of our fauna.