Фітосозологічна характеристика торфовища „Печенія“ (Мале Полісся) - Кузярин, О.; Жижин, М. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Складено загальну та фітосозологічну характеристики рослинного
покриву торфовища „Печенія“. Для території торфовища наведено 17
раритетних видів рослин та 6 раритетних синтаксонів. Описано нові
локалітети Cladium mariscus (L.) Pohl., Carex davalliana Smith, Pedicularis
sceptrum-carolinum L., Pinguicula vulgaris s. l., Schoenus ferrugineus L.,
Chara delicatula C. Agardh. тощо та досліджено стан їхніх популяцій.
Обґрунтовано організацію на досліджуваній території ландшафтного
заказника загальнодержавного значення. Розроблено основні пропозиції
щодо режиму використання торфовища „Печенія“. Common and phytosozological characteristics of the vegetation cover in the peatery
„Pecheniya“ are presented. Seventeen rare plant species and six rare syntaxons are given
for this territory. The new localities of Cladium mariscus (L.) Pohl., Carex davalliana Smith,
Pedicularis sceptrum-carolinum L., Pinguicula vulgaris s. l., Schoenus ferrugineus L., Chara
delicatula C. Agardh. et al. are described, and the state of their populations have been
studied. The basis of the organization of the landscape reservation of State importance in
the peatery „Pecheniya“ has been elaborated. The main proposals for regimen of use of this
territory have been made.