Моделювання паводків у долині верхнього Дністра - Ковальчук, І.; Михнович, А. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
У сточищі Верхнього Дністра найбільш паводконебезпечним реґіоном є
Передкарпаття і Верхньодністерська низовина. Ця частина долини Дністра була обрана в якості ключової ділянки для моделювання паводків за
допомогою ГІС. Була оцінена сучасна система моніторинґу за чинниками
виникнення паводків і їхнім розвитком. Використовуючи гідрологічні й
морфометричні дані і застосовуючи методи геоінформаційного моделювання була створена серія великомасштабних картографічних моделей, у
тому й динамічних, які відображають особливості виникнення і проходження паводків у долині Дністра, зони затоплення і місця потенційного
розмивання гребель. Верифікація створених комп’ютерних моделей
засвідчила доволі високий рівень збігання розрахованих і реальних
параметрів паводків, а також придатність для розв’язання практичних
проблем протипаводкового захисту у сточищі Верхнього Дністра The most flood-dangerous region in the Upper Dnister basin is located within the
Precarpathian highland and Upper-Dnister lowland. This sector of the river valley was
chosen as the model area for flood modelling with GIS applying. Existing flood monitoring
system in the Upper Dnister basin was assessed. Using the hydrologic and morphometric
data and applying GIS and HEC-RAS software the set of large-scale dynamical GIS models
of the Upper Dnister valley have been created. They reflect the flood development features,
flooded areas and possible dikes breaking or overflooding and so on. Verification of the
created models has testified to quite good compatibility for calculated and real parameters
and good applicability for solving of flood protection problems in the Upper Dnister basin.