Роль Ісмаїла Муфтій-заде у функціонуванні Мектебе-Руштіє - Корольова, Л.Й. (Культура народов Причерноморья, 2004)
Автор статті намагається показати перевагу шкіл нового типу для успішного навчання та виховання мусульман, показати роль видатного діяча кримськотатарського народу І. Муфтій-заде у відкритті та функціонуванні шкіл нового типу. Мета: ознайомити читачів журналу з програмою шкіл нового типу, які діяли на початку ХХ століття у Криму, охарактеризувати плідну працю І. Муфтій-заде у цій важливій справі.