Возрастные особенности распределения рецепторов лектинов в лимфоцитах тимуса крыс - Мороз, Г.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Вивчені особливості розподілу рецепторів лектинів PNA, RCA, SNA і SBA в лімфоцитах тимуса інтактних щурів‑самців лінії Вистар ювенільного і зрілого віку. При порівняльному аналізі експресії рецепторів застосованих лектинів виявлено, що з віком у щурів в субкапсулярній ділянці кіркової речовини тимуса в лімфоцитах зменшується вміст галактозаміноконъюгатів (PNA), що свідчить про зниження їх адгезивних властивостей. При цьому в кортико-медулярній зоні і мозковій речовині в лімфацитах зменшується вміст сіалоконьюгатів (RCA), що відображає зниження міграційних можливостей тимоцитів. Такі зміни в розподілі рецепторів лектинів можна вважати закономірними і пов'язаними з віковою інволюцією лімфоїдної тканини тимуса і зниженням його імунного статусу. Features of the distribution of the lectin receptors PNA, RCA, SNA and SBA on the lymphocytes of the intact male rat’s thymus were studied. Experiment was carried out on the juvenile and mature rats. Using comparative analysis of the expression of the abovementioned lectin receptors, there was revealed that on the lymphocytes of the subcapsular area of the thymus cortex expression of the N‑-acetylgalactosamine receptors (PNA) is reduced with age. It testifies decreasing of the lymphocyte’s adhesive properties. In addition, content of the sialic-acid conjugates (RCA) on the lymphocytes of the thymus cortico-medullary region and medulla also was reduced, that reflects decreasing of the lymphocyte’s migration ability. Such changes in the distribution of the lectin receptors could be considered as explicable and concerned with an age involution of the lymphoid tissue of the thymus and decreasing of its immune status.