Строение селезенки белых крыс подсосного возраста - Кащенко, С.А.; Золотаревская, М.В.; Станишевская, Н.В.; Войновская, Л.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Досліджували особливості постембріонального гістогенезу селезінки білих щурів на ранніх етапах постнатального онтогенезу. На 10 добу після народження біла пульпа органу мала незрілу структуру і була представлена поодинокими первинними лімфатичними вузликами без центру розмноження і періартеріальними лімфатичними піхвами, які не мали зональності. Якісне перетворення паренхіми селезінки, що полягає у формуванні зрілих вторинних лімфатичних вузликів та зон періартеріальних лімфатичних піхов, відбувалося на 21 добу після народження. Відзначався інтенсивний темп зростання органу у вигляді значного збільшення органометричних параметрів і гістоморфометричних показників білої пульпи, що свідчило про наступ функціональної зрілості імунного апарату селезінки. The features of post-embryonic histogenesis of the spleen of white rats were investigated in the early stages of postnatal ontogenesis. Over 10 days after the birth, the white pulp of the organ was immature and composed byindividual primary lymphatic nodules without germinal centers and by periarterial lymphatic sheaths without zonality. Qualitative transformation of the splenic parenchyma, which is the formation of mature secondary lymphatic nodules and zones of periarterial lymphatic sheaths, occurred on the 21stday of life. An intense speed of the organ growth was observed in the form of a significant increase of organometric parameters and histomorphometric indices of white pulp, which indicated the onset of functional maturity of the spleen immune apparatus.