Структурные нарушения в позвоночнике неполовозрелых крыс в условиях свинцовой интоксикации - Мальцева, В.Е. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Забруднення навколишнього середовища свинцем залишається актуальною проблемою охорони здоров’я. При цьому вплив свинцевої інтоксикації на хребет є маловивченим. Дослідження проведене на 16 лабораторних щурах (вік 1,5 міс.), тварини піддослідної групи отримували розчин ацетату свинцю (230 мг/л) в якості питної води 2,5 міс. Досліджували тіла хребців і міжхребцеві диски методами атомно-абсорбційної спектрометрії, світлової мікроскопії та гістоморфометрії. За даними дослідження свинець був виявлений у тілах хребців та у міжхребцевих дисках, спостерігалося зниження вмісту кальцію і цинку в тілах хребців в умовах свинцевої інтоксикації. В тілах хребців щурів виявлені остепенічні порушення і зменшення висоти зони росту, а у міжхребцевих дисках – дегенеративні зміни, пов’язані зі зниженням щільності клітин і зменшенням ширини пластин фіброзного кільця під впливом свинцю. Lead contamination remains an actual publichealth problem. The effect of lead on the spine has not been thoroughly researched. The experiment wasconducted on 16 white laboratoryrats, 1.5-month old. The animals in the experimental group were receiving a solution of lead acetate (230 mg/l) in drinking water for 2.5 months. The vertebrae and intervertebral discs were investigated by methodsof atomic absorption spectrometry, light microscopy, and histomorphometry. Because of intoxication, the vertebrae and intervertebral discs of rats contained lead;the content of calcium and zincintherat’s vertebrae decreased. The trabecular bone volume, the growth plate height and the number of contacts of the trabeculaes with the cortex in the vertebrae was decreased. Lead intoxication causes degenerative disorders in the intervertebral disc of rats, affecting both the structure of lamellas and the density of cells.