Взаємодія нікелю ренея з сульфуровмісними ароматичними системами - Задорожний, О.; Ковтуненко, В. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2010)
Узагальнено та систематизовано дані про взаємодію нікелю Ренея з сульфуровмісними ароматичними системами. Обговорено синтетичні можливості реакції, вплив співвідношення реагентів, температури та розчинників на виходи утворюваних продуктів. Продемонстровано можливість регіоселективного контролю процесу відновлювального гідродесульфурування. Бібліографія 47 посилань. Ключові слова: нікель Ренея, реакція десульфуризації, сульфуровмісні гетероцикли. Data on the interaction of Raney nickel with sulphur containing aromatic systems are generalized and described systematically. The synthetical facilities of the reaction, influence of the reagents ratio, temperature and solvents on the yields of the products are discussed. The possibility of regioselective control of the process of hydrogenolytic desulphurization process is demonstrated. Bibliography: 47 references. Key words: Raney nickel, desulphurization reaction, sulphur containing heterocycles. Обобщены и систематизированы данные о взаимодействии никеля Ренея с серасодержащими ароматическими системами. Обсуждены синтетические возможности реакции, влияние соотношения реагентов, температуры и растворителей на выходы получаемых продуктов. Продемонстрирована возможность региоселективного контроля процесса восстановительного гидродесульфирования. Библиография 47 ссылок. Ключевые слова: никель Ренея, реакция десульфуризации, серасодержащие гетероциклы.