Діамінокарбени. Методи синтезу та перетворення - Кнішевицький, А. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2010)
Розглянуто досягнення в методах одержання та генерації ключових класів індивідуальних діамінокарбенів циклічного й ациклічного рядів – похідних діамінометану,
2Н-азоліну, 5,6-дигідро-4Н-піримідину та 1,3-діазепану. Обговорено найважливіші
підходи до одержання амідинієвих солей циклічного і ациклічного рядів як попередників діамінокарбенів. Особливу увагу звернено на комплексуючі властивості карбенових лігандів на основі 5,6-дигідро-4Н-піримідин-2-ілідену та тетраалкілдіамінокарбену зі сполуками лужних і перехідних металів, їхньої стійкості та напрямів
каталітичної активності. Проаналізовано ЯМР 13С,
1Н, ІЧ-спектри діамінокарбенів, а також геометричні параметри, одержані за допомогою методу рентгеноструктурного аналізу.
Ключові слова: діамінокарбени, металокомплекси карбенів, каталітична актив-
ність, амідинієві солі. The achievements are considered for the preparation and generation procedures of the key individual
diaminocarbene classes of cyclic and acyclic series, the derivatives of diaminomethane, 2H-azoline, 5,6-dihydro-4H-pyrimidine
and 1,3-diazepane. The most important approaches are discussed to obtain the amidinium
salts of cyclic and acyclic series as the basic diaminocarbene precursors. Special attention is focused on
complexing properties of carbene ligands of 5,6-dihydro-4H-pyrimidine-2-ylidene and tetraalkyldiaminocarbene
series with alkali and transient metal compounds, their stability and the areas of catalytic activity. NMR
13C,
1H, IR-spectral data as well as geometrical features obtained by X-ray diffraction study are analysed for
diaminocarbenes.
Key words: diaminocarbenes, carbene metal complexes, catalytic activity, amidinium salts. Рассмотрено достижения в методах получения и генерации ключевых классов индивидуальных диаминокарбенов циклического и ациклического рядов – производных диаминометана, 2Н-азолина, 5,6-дигидро-4Н-пиримидина и 1,3-диазепана. Обсуждаются главные подходы к получению амидиниевых
солей циклического и ациклического рядов как предшественников диаминокарбенов. Особое внимание
уделено комплексующим свойствам карбеновых лигандов на основе 5,6-дигидро-4Н-пиримидин-2-или-дена и тетраалкилдиаминокарбена с соединениями щелочных и переходных металлов, их устойчивости
и направлениям каталитической активности. Анализируются ЯМР 13С,
1Н, ИК-спектры диаминокарбенов, а также геометрические параметры, полученные с помощью метода рентгеноструктурного анализа.
Ключевые слова: диаминокарбены, металлокомплексы карбенов, каталитическая активность,
амидиниевые соли.