Застосування принципу лінійності вільних енергій для характеристики впливу розчинників на кінетику радикальних реакцій - Макітра, Р.; Мідяна, Г.; Романюк, Г. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2010)
Швидкості радикальних процесів (розпаду пероксиду бензоїлу, розпаду естрів надкислот, окиснення вуглеводнів, окиснення альдегідів та ін.) залежать від властивостей розчинників, у яких протікають реакції. Процес можна описати кількісно, якщо
застосувати принцип лінійності вільних енергій з урахуванням впливу специфічної
та неспецифічної сольватації та когезії середовища.
Ключові слова: радикальні реакції, вплив розчинника. Rates of radical processes (decomposition of benzoyl peroxide, decomposition of peracid esters, oxidation
of hydrocarbons, oxidation of aldehydes, etc.) depend on the properties of solvents in which reactions occur.
The process can be described quantitatively, if we apply the principle of linearity of free energies, taking into
account the impact of specific and nonspecific solvation and medium cohesion .
Key words: radical processes, solvent effects.