Гистохимические преобразования гепатоцитов крыс , подвергавшихся систематическому воздействию гипергравитации на фоне применения физического метода защиты и фармакологической коррекции - Пикалюк, В.С.; Гафарова, Э.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Систематичний вплив значної за величиною гіпергравітаціі виражено впливає на функціональний стан гепатоцитів, що проявляється змінами накопичення ШИК-позитивних речовин в їх цитоплазмі. Основними виявленими тенденціями слід вважати збіднення цитоплазми глікогеном, що свідчить про функціональне виснаження клітин, і перерозподіл глікогену в межах цитоплазми з його скупченням біля клітинної мембрани. Більш того, при збільшені тривалості систематичного впливу гіпергравітації з 10 до 30 сеансів, спостерігали більш наявне збіднення функціональних резервів гепатоцитів. Дані зміни відображають, в першу чергу, адаптаційні клітинні механізми, що реалізуються у відповідь на зовнішній вплив. The repeated exposure to high levels of hypergravity causes the considerable effect on the functional condition of hepatocytes, that is evident from the changes in PAS-positive substances in cells cytoplasm. The main tendency was the reduce of glycogen in cytoplasm, that explained the functional exhaustion of the cells and re-arrangement of glycogen in the cytoplasm with it accumulation mostly near the membrane. Moreover, after the increase of the duration of the exposure from 10 to 30 sessions the more evident exhaustion of the functional reserves of hepatocytes was revealed. These changes reflect, firstly, the adaptational cellular mechanisms, realized for the external exposure.