Ультрамикроскопическое строение пейеровых бляшек тонкой кишки интактных половозрелых крыс - Морозова, Е.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Метою роботи було виявити особливості ультрамікроскопічної будови пейєрових бляшок тонкої кишки статевозрілих щурів. Дослідження проводили на 12 білих безпородних статевозрілих щурах-самцях масою 210– 250 г. Виділяли тонку кишку. Виготовляли ультрамікроскопічні зрізи пейєрових бляшок, а потім фотографували їх. Результати дослідження показали, що бляшки тонкої кишки тварин мають різноманітний клітинний склад: М‑клітини, плазмоцити, лімфоцити, макрофаги, фібробластичні ретикулярні клітини, ретикулярні клітини. Виявляється помірна кількість ретикулярних волокон та судин. Таким чином, особливості будови паренхіми та строми дозволяють судити про помірну синтетичну активність пейєрових бляшок тонкої кишки контрольної групи щурів. The ultramicroscopic structural features of the small intestine peyer’s patches in mature rats have been investigated. Twelve mature white male rats with a mass of 210-250 g were investigated. The ultramicroscopic sections of the peyer’s patches were photographed. The resulst show that the peyer’s patches in rats have different
cells: M-cells, plasmocytes, lymphocytes, macrophages, fibroblaticreticular cells, reticular cells. Moderate amounts of reticular fibers and vessels were found. Therefore, the structural features of the parenchyma and stroma give a basis for a conclusion about moderate synthetic activities of the small intestine peyer’s patches of ratn in the control group.