Тактика ведения пациентов с эндометриоидными кистами перед проведением программы экстракорпорального оплодотворения - Феськов, А.М.; Чумакова, Н.А.; Зозулина, А.Н.; Безпечная, И.М.; Рыжков, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Оперативне втручання у пацієнток з безпліддям за наявності ендометріом перед проведенням програми
екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) призвело до зменшення оваріального резерву та резистенції яєчників,
що, в свою чергу, вимагало більшої кількості гонадотропінів і днів стимуляції при контрольованій стимуляції
овуляції. Відповідно, у цих пацієнтів було отримано меншу кількість ооцитів і ембріонів і більш низький відсоток
настання вагітності, ніж у пацієнток без оперативного лікування. Таким чином, ми вважаємо, що оперативне
лікування не доцільно перед проведенням програм ЕКЗ у пацієнток з наявністю ендометріоїдних кіст до 3 см. Surgical interventions in patients with infertility and endometriosis prior to in vitro fertilization (IVF) program
have reduced the ovarian reserve and resistance of the ovaries, which in its turn demanded a greater amount of
gonadotropins and days of stimulation at controlled ovulation stimulation. As a result, a less amount of oocytes
and embryos was received in these patients and their rates of pregnancy were lower than those in patients who
had not undergone surgery. We believe that surgery is not advisable to be performed prior to IVF in patients with
endometrial cysts of sizes up to three centimeters.