Обоснование критериев и тактики ранней пренатальной диагностики фето-фетального трансфузионного синдрома при многоплодной беременности - Харкевич, О.Н.; Семенчук, В.Л. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Метою дослідження було обґрунтування основних критеріїв ранньої пренатальної діагностики синдрому
фето-фетальної трансфузії (СФФТ) і формування тактики ранньої діагностики СФФТ при вагітності близнюками.
106 жінок, вагітних близнюками, було обстежено в I і в II триместрах вагітності: 32 вагітні жінки з СФФТ, 36
жінок з монохоріальнимі двійнями без СФФТ, 38 вагітних жінок з діхоріальнимі двійнями. У дослідженнях
використовували клінічні, лабораторні, інструментальні, гістологічні та статистичні методи. Доведено, що
діагностика хоріального плаценти при двійнятах повинна здійснюватися за допомогою ультразвукового
дослідження в I триместрі до 12 тижнів вагітності за наявності або відсутності «λ-ознаки». Це дозволяє оцінити
можливий ризик розвитку СФФТ при двійнятах. До основних критеріїв ранньої ультразвукової діагностики
ризику розвитку СФФТ в I триместрі при двійнятах є відсутність «λ-ознаки», існування амніотичної перегородки,
розширення шийного простору одного з плодів і зменшення куприкового-тім’яної (КТР) розміру другого плоду.
Надійність ультразвукової діагностики СФФТ в I триместрі вагітності близнюками може становити 100,0% при
відсутності «λ-ознаки» та існування поєднання трьох ознак – розширення шийного простору одного з плодів
більш ніж на 3 мм, вкорочення КТР на 3 мм і більше у другого плода і формування амніотичної перегородки.
Надійність діагностики СФФТ при виявленні у монохоріальних близнюків двох характерних ознак (розширення
шийного простору, і (або) вкорочення КТР і (або) утворення амніотичної перегородки) становить 68,8%. Рання
пренатальна діагностика СФФТ до 12 тижнів вагітності дозволяє планувати і своєчасно проводити лікування. The research objective was to determine the main criteria of early prenatal diagnostics of feto-fetal transfusion
syndrome (FFTS) and the diagnostic tactics of early FFTS at plural pregnancy. We have examined 106 women with plural
pregnancy in the first and second trimesters of pregnancy, including 32 women with FFTS, 36 women with monochorion
twins without FFTS, 38 pregnant women with bichorion twins. In this research, clinical, laboratory, instrumental, histologic
and statistical methods were applied. It has been established that diagnostics of a chorion of the placenta with twins has
to be carried out by ultrasonography in the first trimester withing 12 weeks of the gestation to find out whether «λ-mark»
exists or not. This allows to estimate the possible risk of FFTS development for pregnancy with twins. The main criteria
of early ultrasonic diagnostics of FFTS in the first trimester for pregnancy with twins is absence of «λ-mark», existence of
folds of the amniotic partition, expansion of the cervical space at one of the fetuses, and the coccygeal-parietal size (CPS)
reduction at the other fetus. The reliability of ultrasonic diagnostics of FFTS in the first trimester of pregnancy with twins
can be 100,0% in absence of «λ-mark» and presence of a combination of three signs: expansion of the cervical space by
more than 3 mm at one of the fetus, reduction of CPS by 3 mm and more at the second fetus, and formation of folds of the
amniotic partition. The reliability of diagnostics of FFTS in identifying monochorion twins with only two characteristic signs
(expansion of cervical space, and/or reduction of the CPS, and/or formation of folds of the amniotic partition) makes 68,8%.
Early prenatal diagnostics of FFTS within 12 weeks of the gestation allows to plan and carry out the treatment in due time.