Новые подходы к лечению хронической тазовой боли у женщин с аденомиозом - Чайка, А.В.; Оразов, М.Р. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Аденоміоз та синдром хронічного тазового болю залишаються однією з найактуальніших проблем
сучасної гінекологіі. Основним моментом розвитку ендометріозу тіла матки (аденоміозу), як і будь-якої іншої
його локалізації, є виникнення ендометріоїдних гетеротопій, що до сьогоднішнього дня не має пояснень
жодною з теорій його розвитку. Мета дослідження: визначити вплив комплексної терапії комбінованими
монофазними оральними контрацептивами (КОК), що містять дезогестрел (регулон) і препаратами
індінол і епігаллат на слабовиражений больовий синдром аденоміозу. У дослідження включено 60 жінок
репродуктивного віку з слабовираженним больовим синдромом аденоміозу. I група (30 жінок) отримувала
лікування дезогестрелвміщуючим КОК (регулон) в пролонгованому режимі 63+7+63 дня, а II (30 пацієнток)
– комбінацією дезогестрелвміщуючих КОК (регулон) аналогічно, як і в I групі, у пролонгованому режимі в
поєднанні з індінолом (2 капсули 2 рази на добу протягом 6 місяців) та епігаллатом (2 капсули 2 рази на
добу протягом 6 місяців). Порівняльна ефективність проведеної терапії оцінювалася в динаміці: до початку
лікування, через 3 і 6 місяці терапії, віддалені результати – через 12 місяців. Доведено, що індінол і епігаллат
впливають не тільки на імунологічні і гормональні складові ендометріозу, але й на інші його ланки. Поєднання
прийому КОК з препаратами індінол і епігаллат достовірно покращує стан пацієнток з аденоміозом і є методом
вибору терапії при слабовираженому больовому синдромі. Adenomiosys and a syndrome of chronic pelvic pain remain one of the actual problems of modern gynecology.
The main issue of development of endometriosis of the uterus body, as well as of any other localization, is emergence
of endometrial heterotopias that so far has no explanations in any theoretical frame-work of its development. The
aim of the study was to define the influence of complex therapy using combined monophasic oral contraceptives
(COC) that contain a desogestrel (regulon) and preparations indinol and epigallat on an ill-defined pain syndrome of
adenomiosys. 60 women of reproductive age with adenomiosys who had an ill-defined pain syndrome were included
in the research. The first group (30 women) received treatment by COC containing a desogestrel (regulon) in the
prolonged mode: 63+7+63 days, and the second group (30 patients) received a combination of COC with a desogestrel
(regulon), in the prolonged mode too, in combination with Indinol (two capsules two times per day within 6 months)
and epigallat (two capsules 2 times per day within 6 months). The comparative efficiency of these therapies was
estimated in dynamics: prior to treatment, over 3 and 6 months past the therapy, the remote results were estimated
over 12 months. Thus, indinol and epigallat influence not only the immunological and hormonal components of the
endometriosis but its other links as well. The combination of COC with preparations indinol and epigallat substantially
improves the state of patients with adenomiosys and is a method of a choice of therapy at an ill-defined pain syndrome.