Морфологическое исследование костной ткани при действии травмирующей силы различной интенсивности - Попандопуло, А.Г.; Буше, В.В.; Оксимец, В.М. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Метою експериментальної роботи було проведення морфологічного дослідження кісткової тканини із зони пошкодження та клітинних джерел остеорепарації після дії травмуючої сили різної інтенсивності. Експериментальним тваринам (щурам) моделювали низько- та високоенергетичні травми, виготовляли і вивчали гістологічні препарати кісткової тканини й морфологію клітинних джерел остеорепарації. Встановлена залежність між морфологією клітин і інтенсивністю травмуючої сили. The aim of this experimental work was to undertake a morphological research of the bone tissue and the main osteoreparation cell types taken out of the bone fracture after the effect of traumatic force of different intensities. In the test animals (rats) we simulated a low- and high-energy trauma, then examined the tissue specimens and the morphology of the sources of cells. The cell morphology dependence on the traumatic force energy has been established.