Функциональная морфология яичников в условиях измененного гомеостаза на разных стадиях онтогенеза у белых крыс при СПКЯ - Смирнова, С.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Вивчено особливості морфофункціональних перебудов яєчників при моделюванні полікістозного процесу у 24 білих щурів. Вікова динаміка патоморфологічних перебудов яєчників при експериментальному поликистозе характеризується прогресуючим виснаженням фолікулярного резерву, перманентним кістообразованіем, посиленням колагенізація строми, порушеннями в системах мікроциркуляції та гемодинаміки, відсутністю жовтих тіл, як тканинних джерел прогестерону. Features of the morphofunctional changes in case of the induced polycysric ovary syndrome were studied in 24 white rats. Age dynamics of pathological rearrangements is characterized by progressive decrease of the follicular reserve, permanent cyst formation, increased collagen formation in the stroma of the organ, disturbances in microcirculation and hemodynamics, absence of corpus luteum, as the tissue source of progesterone.