Динамічна дифрактометрія структурних дефектів у монокристалі ґранату Nd₃Ga₅O₁₂ - Владімірова, Т.П.; Пилипів, В.М.; Остафійчук, Б.К.; Кисловський, Є.М.; Молодкін, В.Б.; Оліховський, С.Й.; Скакунова, О.С.; Решетник, О.В.; Лізунова, С.В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2011)
Обчислено комплексні Фур’є-компоненти поляризовности досконалого кристалу неодим-ґалійового ґранату (НҐҐ) Nd₃Ga₅O₁₂ для набору рефлексів і двох характеристичних довжин хвиль Рентґенового випромінення. Встановлено залежності узагальнених дифракційних параметрів реальних монокристалів НҐҐ від концентрацій антиструктурних дефектів і вакансій. Шляхом аналізи виміряних кривих дифракційного відбивання з використанням формул статистичної динамічної теорії дифракції в недосконалих кристалах встановлено характеристики мікродефектів у дослідженому монокристалі НҐҐ. Fourier components of polarizability of the perfect neodymium—gallium garnet (NGG) Nd₃Ga₅O₁₂ crystal are calculated for a set of reflections and two characteristic x-ray wavelengths. The dependences of the generalized diffraction parameters of real NGG single crystals on concentrations of antisite defects and vacancies are determined. The characteristics of microdefects in the investigated NGG single crystal are determined by analysing the measured reflection curves with using the formulas of the statistical dynamical theory of diffraction in imperfect crystals. Вычислены Фурье-компоненты поляризуемости совершенного кристалла неодим-галлиевого граната (НГГ) Nd₃Ga₅O₁₂ для набора рефлексов и двух характеристических длин волн рентгеновского излучения. Установлены зависимости обобщённых дифракционных параметров реальных монокристаллов НГГ от концентраций антиструктурных дефектов и вакансий. Путём анализа измеренных кривых дифракционного отражения с использованием формул статистической динамической теории дифракции в несовершенных кристаллах определены характеристики микродефектов в исследованном монокристалле НГГ.