Морфологические особенности развития мозжечка беспородных белых крыс на этапе раннего онтогенеза - Шиян, Д.Н.; Лютенко, М.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Нами вивчені морфологічні особливості розвитку мозочка безпородних білих щурів на етапі раннього онтогенезу. Стеження проводилося за 10 послідами білих безпородних щурів, народжених від 10 самок та 3 самців щурів того ж виду у окремих клітках. У кожному посліді було від 9 до 12 щурят. Загальна кількість щурів – 98. Використані методи: морфометричний, хронометричний, макромікроскопічний, гістотопографічний, гістологічний (забарвлення гематоксиліном та еозіном, за Ніслем), статистичний. У дослідженнях вікових змін фізіологічних систем організму людини у останні роки спостерігається значний інтерес до більш раннього етапу післянатального онтогенезу. Нами встановлено, що у перші 22 дні післянатального періоду життя безпородних білих щурів темп зростання маси мозку збільшується з 7 по 12 день, а маса мозочка зберігається рівномірно на протязі всього строку спостереження. До 22 дня відносна маса мозку та мозочка зберігається на рівні показників новонароджених щурів, та закінчується утворення складчастість кори мозочка. Встановлено, що до 22 дня досягається зрілий стан рухової активності, характерний для даного типу щурів. We studied the morphological features of the development of the cerebellum inbred white rats during early ontogenesis. The observations were made in 10 broods white rats were born to 10 female and 3 male rats of the same species in individual cells. Each broad there was from 9 to 12 pups. The total number of animals in the experiment was 98. Number of techniques were used: morphometric, time studying, macro-microscopic, histotopografical, histological (hematoxylin and eosin stain, by Nissl), statistical. In studies of age changes of the physiological systems of the human body in recent years there has been increased interest in the earliest stages of postnatal ontogenesis. We found that during the first 22 days of postnatal life, brain mass inbred white rat growth rate increased from 7 to 12 days, and the masses of the cerebellum remains same throughout the observation period. By the 22nd day of the relative weight of the brain and cerebellum remains at indicators of newborn animals and finishes the forming of the folding of the cerebellar cortex. It found that mature state of physical activity, which characteristic for this type of animals, is reached by 22 day.