Красный плоский лишай в гинекологии (обзор литературы ) - Луценко, Н.С.; Евтерева, И.А.; Киосова, М.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Вивчення проблеми червоного плоского лишаю у гінекології дуже актуальне, тому що у сучасній науковій
медичній літературі дуже мало інформації стосовного цього захворювання. Проте деякі форми червоного
плоского лишаю можуть привести до раку. У сучасній медичній літературі розглядаються різні теорії виникнення
червоного плоского лишаю, такі як вірусна, нейрогенна, спадкова та імуноалергічна. Ураження червоного
плоского лишаю зустрічаються на шкірі, нігтях, на слизовій оболонці ротової порожнини, щок, язика, твердого
та м’якого піднебіння, червоної лінії губи, стравоходу, кишківника, ануса, слизових оболонках статевих органів,
ендометрія, епітелії сечового міхура. Близько 25,0% хворих на червоний плоский лишай мають ураження тільки
на слизових оболонках (ротова порожнина, голівка статевого члена, переддвер’я піхви) і можуть з’являтись до
уражень на шкірі. На слизових оболонках червоний плоский лишай з’являється у вигляді білувато-мармурових
папул на фоні рожевого забарвлення слизової оболонки. Маленькі вузлики можуть бути у вигляді фарфорових
плям, які нагадують малюнок мережива, гілок дерев, листя папороті. У статті викладено дані про етіологію,
патогенез, клініку, гістологію і методи діагностики червоного плоского лишаю у гінекології. The studying of Lichen Planus in gynecology is actual, since there is no information on this problem in modern
medical literature. However, some forms of this disease can be a cause of cancer. There are many various theories
of Lichen Planus development in literature, such as viral, neurogenic, hereditary and immunoallergic theories.
of Lichen Planus can effect the skin, nails, the mucous membrane of the oral cavity, cheeks, tongue, gums, the
hard and soft palate, the red border of lips, the gullet, intestines, anus, the mucous membranes of genitals, the
endometrium, the bladder epithelium. About 25% of patients with Lichen Planus have only the mucous membranes
(the oral cavity, the penis head, the vestibule of the vagina) diseased, with no manifestations on the skin. On mucous
membranes, Lichen Planus shows itself in form of whitish and marmoreal nodules, sometimes with a bluish shade,
positioned against pink-colored mucous. Small nodules can look like opal porcelain-color spots forming patterns of
laces, trees branches, fern leaves. The article presents the etiology, pathogenesis, clinical and histological records,
and the methods of diagnostics of this disease.