Организация хирургической помощи преждевременно рожденным детям с функционирующим артериальным протоком в Перинатальном центре Автономной Республики Крым - Аксенова, И.А.; Кваша, А.И.; Тодуров, Б.М.; Бабич, Т.Ю.; Сидоров, А.Г.; Боровская, Е.В.; Михальчевский, П.С.; Сухарева, Г.Э. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Проведено аналіз організаційних аспектів та результатів хірургічного лікування гемодинамично
значимої функціонуючої артеріальної протоки у недоношених новонароджених в умовах Перинатального
центру III рівня Автономної Республіки Крим.
Функціонуюча артеріальна протока (ФАП ) найбільш часто ускладнює стан новонароджених з дуже
низькою та екстремально низькою масою тіла. Такі прояви потребують тривалої механічної дихальної
підтримки та медикаментозної гемодинамічної підтримки. Частина дітей з ФАП потребує його хірургічного
закриття. В перинатальному центрі Автономної Республіки Крим в період з квітня по липень 2013 року
проведено 9 операцій хірургічного закриття ФАП . Тривалість дихальної підтримки після операції корелює
з важкістю стану та віком, у якому було закрито протоку.
Проведений аналіз показує необхідність ранньої діагностики ФАП та можливість проведення
хірургічного закриття ФАП у новонароджених в умовах перинатального центру ІІІ рівня. The estimated incidence of miscarriages is growing all around the world. WHO announced that about 15
% of children are born prematurely > 32 weeks’ gestation., thus causing incidence of prenatal death. Premature
babies and low birth weight neonates are more likely to have hemodynamic problems related to patent ductus
arteriosus (PDA).
Within the framework of the agreement between the Crimean regional institution «Clinical territorial
medical association «University Clinic» and Kiyv Heart centre were done 9 surgical intervention to close patent
ductus arteriosus in premature infant who were born in Prenatal centre. In this institution focused around 75%
of all the premature infants who were born in the republic. Bilateral cooperation has become important and
essential. From august to april 2013 mobile medical team of the Heart Center operate nine premature infants
in the Prenatal center.
Itis concluded that most optimal to do surgical ligation of patent ductus arteriosus in medical centre of
the III level- Prenatal centre.