Лена Николаевна Сидаренко – выдающийся кардиохирург XX в. Вклад Л.Н. Сидаренко в развитие сердечно-сосудистой хирургии Тверского региона - Казаков, Ю.И.; Касьяненко, А.П. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Стаття написана серцево-судинними хірургами, які пам’ятають і шанують свого вчителя і наставника
чудового кардіохірурга, вченого, професора Лену Миколаївну Сидаренко. Авторами проведені інтерв’ю з
родичами і колегами Л.М. Сидаренко, виявлені, проаналізовані та систематизовані джерела, які дозволили
вивчити біографію професора Сидаренко, описати її пріоритети в науці і практичній медицині, кардіохірургії.
Стало відомо, що окрім роботи в Караганді, потім у Києві у академіка М.М. Амосова, Лена Миколаївна
Сидаренко – кардіохірург зі світовим ім’ям і популярністю, доктор медичних наук, професор, заслужений
діяч науки, почесний член Асоціації серцево-судинних хірургів України 10 років свого життя присвятила
роботі у Калінінській обласній лікарні та на кафедрі госпітальної хірургії Калінінського державного
медичного інституту. Калінінському періоду роботи професора Сидаренко і присвячується наша стаття. Article is written by cardiovascular surgeons who remember and honor their teacher and mentor, a great
heart surgeon, scientist, professor Lena Nikolaevna Sidarenko. The authors conducted interviews with family and
colleagues of L.N. Sidarenko, identified, analyzed and classified sources which allowed to study the biography
of Professor Sidarenko, describe her priorities in the science and practice of medicine, cardiac surgery. It was
learned that in addition to working in Karaganda, then in Kiev under the guidance of academician N.M. Amosov,
L.N. Sidarenko – cardiac surgeon of international renown and fame, MD, Professor, Honored Worker of Science,
an honorary member of the Association of Cardiovascular Surgeons of Ukraine 10 years of her life worked in the
Kalinin district hospital and the chair of hospital surgery Kalinin State Medical Institute. Kalinin period of the
work of Professor Sidarenko is dedicated to our article.