Безболевая ишемия миокарда и уровень гомоцистеинемии у больных ишемической болезнью сердца - Горянская, И.Я. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Мета дослідження – аналіз вираженості гомоцистеїнемії у хворих на ішемічну хворобу серця з
епізодами безбольової ішемії міокарда, а також її корекція вітамінами В1, В6, В12 і фолієвою кислотою.
Обстежено 115 хворих на ішемічну хворобу серця зі стенокардією напруги I-IV функціонального класу. Були
отримані дані, що свідчать про те, що поєднання гіпергомоцистеїнемії і частих епізодів безбольової ішемії
міокарда реєструвалися в основному у хворих з високим функціональним класом стенокардії напруги.
Прийом вітамінів групи В з фолієвою кислотою дозволяє достовірно зменшити концентрацію гомоцистеїну
в плазмі крові, і менш істотно – частоту епізодів безбольової ішемії міокарда і нападів стенокардії. The purpose of the study – the analysis of the severity of homocysteinemia in patients with coronary heart
disease with episodes of SMI and its correction in vitamins B1, B6, B12 and folic acid. The study included 115
(95 – and 20 primary – control group), ischemic heart disease patients with angina pectoris I-IV functional class
(FC), which were observed in the cardiology department of a specialized clinic Simferopol. Supplementing with
B vitamins in combination with folic acid in doses of B6 –25 mg / day, B12 –250 mg / day, folivoy acid 2.5 mg /
day significantly lowers total plasma homocysteine levels in 79% of patients, and also reduced the number and
duration of episodes of SMI.