Эндогенная интоксикация у детей с нарушениями ритма сердца, имеющих дисэлементоз - Дубовая, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У статті представлені результати оцінки біоелементного статусу та ендогенної інтоксикації у 59
дітей у віці від 6 до 18 років з різноманітними порушеннями ритму серця (ПРС) і 35 здорових однолітків. У
обстежених пацієнтів з ПРС документовано перевищення допустимої концентрації токсичних і потенційно
токсичних хімічних елементів статистично частіше і більшою мірою у порівнянні зі здоровими дітьми. У
всіх хворих з ПРС, що мали диселементоз, виявлено клінічні прояви хронічної ендогенної інтоксикації,
підтверджені результатами лабораторних досліджень (підвищений вміст компонентів перекисного
окислення ліпідів і зниження рівня відновленого глутатіону), що статистично відрізнялося від показників
здорових дітей. Ступінь підвищення лактату, що свідчить про гіпоксію тканин, у пацієнтів з аритмією високо
корелювала зі ступенем вираженості клінічних проявів ендогенної інтоксикації, концентрацією токсичних
хімічних елементів, життєзагрожуючим характером ПРС. The article presents the results of bioelemental status and endogenous intoxication in 59 children aged from 6 till 18 years with a variety of heart rhythm disorders and 35 healthy children. All the patients with arrhythmia having the excess of acceptable concentration of toxic and potentially toxic chemical elements that reliably distinguished from the health control rates. All the patients with arrhythmia and diselementosis the clinical manifestations of chronic endogenous intoxication, confirmed by laboratory studies (high content of components of lipid peroxidation and reduced glutathione) are identified that reliably distinguished from the health control rates. The lactate increase grade in patients with arrhythmia was highly correlated with the severity of clinical signs of endogenous intoxication, the concentration of toxic chemical elements, life-threatening nature of the arrhythmia.