Динамика состояния нейроэндокринной системы у детей с артериальной гипертензией в процессе реабилитации - Каладзе, Н.Н.; Зюкова, И.Б.; Ревенко, Н.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У статті вивчено стан гормонального статусу, показники артеріального тиску у дітей з артеріальною
гіпертензією. Під спостереженням знаходилися 134 дитини у віці від 12 до 17 років. Отримані дані свідчили
про десинхронізації в роботі нейро-ендокринної системи. Виявлено позитивна динаміка досліджуваних
показників на фоні санаторно-курортного лікування в комбінації з електросонтерапіей. The article studied the state of hormonal status, blood pressure in children with hypertension. We observed
134 children between the ages of 12 and 17 years old. The data obtained showed a desynchronization in the
neuro-endocrine system. The positive dynamics of the studied parameters on the background of spa treatments
in combination with elektrosonterapiey.