Психовегетативный синдром у детей и возможные пути его коррекции - Нагорная, Н.В.; Дубовая, А.В.; Бордюгова, Е.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У статті описані прояви психовегетативного синдрому у 119 дітей (65 дівчаток та 54 хлопчики) віком від 7 до 16 років з різними соматичними захворюваннями, представлені результати використання денного транквілізатора (анксіолітика) «Адаптол» і транквілоноотропа «Ноофен» в комплексному лікуванні пацієнтів. Доповнення комплексного лікування дітей з психовегетативним синдромом 21-денним курсом досліджуваних препаратів підвищило його ефективність, що підтверджувалося більш швидкою і вираженою позитивною динамікою показників психоемоційного та вегетативного статусу, насамперед, зменшенням ступеню тривожності, конфліктності, рівня хронічного стресового стану, зменшенням симпатичного впливу ВНС на діяльність серця. За наявності у дитини з психовегетативним синдромом підвищеної тривожності та дисомніі патогенетично більш обгрунтовано включення в комплекс лікування адаптолу. При поєднанні підвищеної тривожності з депресивним і астенічним синдромом перевагу слід надавати ноофену. The article presents the manifestations of psychovegetative syndrome in 119 children (65 girls and 54 boys) aged from 7 till 16 years with a variety of medical conditions, the results of the use of Adaptol and Noofen in the complex treatment of patients. Addition of complex treatment of children with psychovegetative syndrome 21-days course of study drugs increased its efficiency, as evidenced by a more rapid and pronounced positive dynamics of indicators of emotional and vegetative status, above all, the degree of reduction of anxiety, conflict, the level of chronic state of stress, decreased sympathetic influence activity of the heart. In the presence in children with psychovegetative syndrome increased anxiety and sleep disorders more justified inclusion in the complex treatment of Adaptol. When combined with increased anxiety and depressive asthenic syndrome is preferable to use Noofen.