Эпифизарно-гипофизарно-надпочечниковая регуляция у больных ювенильным ревматоидным артритом - Соболева, Е.М. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Обстежено 40 хворих на ЮРА у віці 7–16 років. Виявлено достовірно нижчі показники добового
змісту мелатоніну, а так само інверсія ритму його секреції у хворих на ЮРА, що свідчить про формування
внутрішнього десинхронозу. Вміст АКТГ був в 2 рази нижче, а рівень кортизолу перевищував в 2,5
рази показники КГ. Відсутність кореляційного зв'язку між даними показниками є наслідком порушення
внутрішнього механізму регуляції в системі гіпофіз-кора надниркових залоз. The study involved 40 patients with JRA at the age of 7–16 years. Revealed significantly lower rates of
circadian melatonin, as well as the inversion of the rhythm of its secretion in patients with JRA , which indicates
the formation of an internal of desynchronizes. ACTH content was 2 times lower, and cortisol levels higher than
2.5 times the performance СG. The lack of correlation between these indicators is the result of a violation of the
internal mechanism in the regulation of the pituitary-adrenal axis.