Использование экстракорпоральной мембранной оксигенации (ЭКМО) у ребенка 5 месяцев при лечении тяжелой дыхательной недостаточности. Первый успешный опыт в Украине - Тодуров, Б.М.; Довгань, А.М.; Дружина, А.Н.; Аксенова, И.А.; Борисова, В.И.; Судакевич, С.М.; Шмырко, В.В.; Кропивка, Т.В.; Левина, Н.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У статті описаний перший в Україні досвід лікування важкої дихальної недостатності у дитини першого
року життя за допомогою методики вено-артеріальної екстракорпоральної мембранної оксигенації (ВА-
ЕКМО). Наведені в статті дані дозволяють обговорювати більш широке введення в клінічну практику методів
екстракорпоральної підтримки життєдіяльності у дітей. This article describes the first case of treatment respiratory failure (associated with fungal pneumonia) in
child treated with extracorporeal respiratory assistance (venoarterial extracorporeal membrane oxygenation
[ECMO]) in Ukraine (in Kyiv City Heart Centre). By analyzing the experience of the first successful use of VA-ECMO
in the child first year of life, we can talk about high efficiency of this technique to support life in children with
the syndrome of acute lung injury.