Методические аспекты экологического мониторинга береговой зоны моря - Агаркова-Лях, И.В.; Скребец, Г.Н. (Культура народов Причерноморья, 2003)
Контрастність суші та моря у береговій зоні та їх активна матеріально-енергетична взаємодія дозволяють розглядати берегову зону як яскравий приклад парагенетичного ландшафтного комплексу. Застосування парагенетичного підходу для здійснення екологічного моніторингу у береговій зоні дає можливість оцінити екологічний стан берегової зони на основі вивчення речовинних потоків між сушею та морем. The contrast of the land and sea in a coastal zone and their active matterenergy interaction allows considering the coastal zone as the bright example of a paragenetical landscape complex. Using of the paragenetical approach to ecologiczl monitoring realizing gives a chance to evaluate an ecological state of a coastal zone basing on studying matter flows between the land and the sea.