Керамічні дитячі іграшки давньоруського Києва - Сушко, А.О. (Сіверщина в історії України, 2013)
Стаття присвячена комплексному аналізу дитячих
керамічних іграшок давньоруського Києва. Зроблена
характеристика технології виготовлення виробів,
проаналізовано дві технологічні схеми: метод скульптурної
ліпки та машинно-ручне конструювання. Розроблена
хронологія та типологія іграшок, серед яких виділено три
типи: образотворчий, шумоутворюючий та господарсько-побутовий. Особливістю цієї статті є те, що вперше зібрано
та систематизовано колекцію дитячих іграшок, виявлених при
археологічних розкопках на території давньоруського Києва. Статтья посвящена комплексному анализу детских
керамических игрушек древнерусского Киева. Сделана
характеристика технологии изготовления изделий,
проанализировано две технологические схемы: метод
скульптурной лепки и машинно-ручное конструирование.
Разработана хронология и типология игрушек, среди которых
выделено три типа: изобразительный, шумотворящий и
хозяйственно-бытовой. Особенностью этой статьи есть
то, что впервые собрано и систематизировано коллекцию
детских игрушек, найденных в ходе археологических раскопок
на территории древнего Киева. The article is devoted to a complex analysis of the children’s
ceramic toys of ancient Kyiv. The features of technology of product’s
manufacturing were studied in it. Two technics were analysed,
such as the method of the sculptural modeling and machine-hand
design. Chronology and typology of toys were developed.There are
three types among them: creative, noise-making and household.
This article is unique because it shows collecting and systematic
grouping, for the fi rst time, of children’s toys that were found during
archeological excavations on the territory of ancient Kyiv.