Розвиток козацького війська в часи Гетьманщини (друга половина XVII – XVIIІ ст.) - Даценко, О.М. (Сіверщина в історії України, 2013)
Дана стаття висвітлює історичні передумови та особливості розвитку козацького війська в часи існування козацько-гетьманської держави ХVІІ-ХVІІІ ст. – Гетьманщини на теренах сучасної України. Данная статья освещает исторические предпосылки и особенности развития казацкого войска во времена существования казацко-гетманского государства XVII–XVIIІ вв. – Гетманщины на территории современной Украины. The article tells us about historical preconditions and features of development of Cossack army during the time of the Cossack Hetmanate in ХVІІ-ХVІІІ centuries, on the territory of modern Ukraine.