Вітчизна Григорія Грабянки: міркування про поширення поняття козацької вітчизни в Гетьманщині у кінці XVII – першій половині XVIII ст. - Багро, С.О. (Сіверщина в історії України, 2013)
Стаття є спробою перевірити поширену в історіографії
тезу про важливість поняття вітчизна у політичній культурі
Гетьманщини. Для цього аналізується один з найпоширеніших
серед козацької еліти текстів «Дійствіє презільной брані»,
відомий також як «літопис» Грабянки. Статья является попыткой проверить популярное в
историографии утверждение о важности понятия отчизны
для политической культуры Гетманщины. Для этого
анализируется один из известнейших в среде казацкой элиты
текстов «Действие презильной брани», известный также как
«летопись» Грабянки. The article is an attempt to verify the widespread idea in
historiography about the importance of the concept of fatherland
in the Hetmanate’s political culture. This concept is studied on the
basis of one of the most popular among the noble Cossacks texts
«Dijstvije prezilnoj brani», also known as the «Chronicle» by
Hrabianka.