Хронологія та етапи розвитку селітроваріння на Лівобережному Подніпров’ї - Шерстюк, В.В. (Сіверщина в історії України, 2013)
У дослідженні здійснюється спроба розробки періодизації
розвитку селітроварного промислу на теренах Лівобережжя
у ХVІІ-ХІХ ст. на основі документальних та археологічних
джерел. Виділяється кілька способів виробництва селітри,
визначається основний час їх побутування. В исследовании предпринимается попытка разработки
периодизации развития селитроварного промысла на
территории Левобережья в XVII-XIX вв. на основе
документальных и археологических источников. Выделяется
несколько способов производства селитры, определяется
основное время и территория их использования. The study seeks to develop periodization of saltpeter production
in the Left Bank Dnieper in the XVII - XIX centuries on the basis of
documentary and archaeological sources. determined several ways
to produce saltpeter, and the time and the area of their distribution.