Трагічний апофеоз розбрату давньоруських князівств (до 790-ї річниці битви на Калці) - Бережинський, В.Г. (Сіверщина в історії України, 2013)
У статті розглянуто питання початку завоювання
монголами Давньої Русі. Рішуча поразка на річці Калці
об’єднаного русько-половецького війська стала трагічним
апофеозом роздробленості Русі. В статье рассмотрен вопрос начала завоевания монголами
Древней Руси. Решительное поражение на реке Калка
объединенного русско-половецкого войска стало трагическим
апофеозом раздробленности Руси. The problem of beginning of conquest of Ancient Rus by
mongols is considered in the article. Decisive defeat on the river
Kalka of the united Old Russian and Polovtsians army became the
tragic apotheosis of breaking up of Rus.