Політичні фактори відродження Новгород-Сіверського Спасо-Преображенського монастиря в XVI ст. - Карманов, Ю.О. (Сіверщина в історії України, 2013)
У XVI ст. Сіверщина переживає важливі події: вихід з-під
влади Великого князівства Литовського, розвал Золотої Орди та
приєднання до Московського царства. На такому політичному
фоні ми спостерігаємо явний розквіт одного з найпомітніших
в регіоні Преображенского монастиря. Важливу роль у
відродженні цього та інших монастирів Сіверщини відіграють
московскі царі XVI ст. В XVI в. Северщина переживает важные события: выход
из-под власти Великого княжества Литовского, развал Золотой
Орды и присоединение к молодому Московскому царству. На
таком политическом фоне мы наблюдаем явный расцвет одного
из крупнейших в регионе Спасо-Преображенского монастыря.
Важную роль в возрождении этого и других монастырей
Северщины играют московские монархи XVI века. In XVI century Siverschina lived through important developments:
the disaffi liation from the power of the Grand Duchy of Lithuania, the
collapse of the Golden Horde and the joining to the young Moscow
kingdom. On such political background, we see a clear fl ourishing of
one of the largest in the region of Spaso-Preobrazhenskyi monastery.
Moscow monarchs of the XVI century play an important role in the
revival of this and others monasteries of Siverschina.