Внутрішньоартеріальна поліхіміотерапія у хворих на рак молочної залози - Бондар, Г.В.; Сєдаков, І.Є.; Шлопов, В.Г.; Смірнов, В.М.; Трухін, Д.В.; Хоменко, А.В.; Хілько, Д.А. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2006)
Проаналізовано результати застосування селективної внутрішньоартеріальної поліхіміотерапії (СВАПХТ) (за розробленою в Донецькому обласному протипухлинному центрі лікувальною технологією у неоад’ювантному та паліативному режимах) у хворих на рак молочної залози (РМЗ). Показано, що таке лікування однаково ефективне як у хворих з первинно-неоперабельним РМЗ, так і у пацієнток з локо-регіонарними рецидивами та метастазами. Найкращі безпосередні і віддалені клінічні результати СВАПХТ одержані при використанні басейну внутрішньої грудної артерії. При суворому дотриманні протоколу лікування, тривале (до 6 міс), перебування катетера в артеріальному руслі не приводить до розвитку тяжких ускладнень. Застосування СВАПХТ у неоад’ювантному режимі дозволяє перевести більшість пацієнток із розповсюдженим РМЗ в операбельний стан; у паліативному режимі — розширює показання до комплексного лікування рецидивного і метастатичного РМЗ у радикальному обсязі. Outcomes are analyzed of the application of selective intra-arterial polychemotherapy (SIAPCT) (using neoadjuvant and palliative schedules of a treatment technology developed in the Donetsk Oblast Anti-tumor Centre) in breast cancer (BC) patients. It is shown that this treatment is equally efficient in both patients with primary non-operable BC and patients with local/regional relapses and metastases. Immediate and remote clinical results of SIAPCT were the best in cases where the internal thoracic artery system was applied. To the extent that the treatment protocol is strictly observed, the long-term (6 month) presence of the catheter in the arterial bed does not lead to serious complications. Application of the neoadjuvant schedule of SIAPCT allows to include most patients with disseminated BC into the group of operable. Application of the palliative schedule makes it possible to prescribe radical combined treatment of recurrent and metastasizing BC to a wider population of patients.