Проекти лицарської школи в Україні у польській публіцистиці середини XVI – середини XVII ст. - Пилипенко, В.М. (Сіверщина в історії України, 2013)
Стаття присвячена аналізові ідеї створення лицарської
школи для шляхетської молоді, яка існувала у польській
суспільно-політичній думці середини XVI – середини XVII ст.
Автор виділяє два аспекти існування ідеї школи: як реальної
установи з військової підготовки та літературний топос.
Дослідник стверджує, що автором ідеї школи як установи
можна вважати Анджей Фрича Моджевського, другий
напрямок представляв Станіслав Оріховський. Статья посвящена анализу идеи создания рыцарской
школы для шляхетской молодежи, которая существовала в
польской общественно-политической мысли средины XVI –
средины XVII вв. Автор выделяет два аспекта существования
идеи школы: как реальной организации по военной подготовке
и как литературный топос. Исследователь утверждает,
что автором идеи школы как организации можно считать
Анджея Фрича Моджевского, второе направление представлял
Станислав Ореховский. The article is dedicated to the analysis of idea to create knight
schools for Polish noblemen which existed in Polish publicism mid.
XVI – mid. XVII c. The author distinguishes two variants of the idea:
as a real institution for military training and as literary topos. The
researcher comes to the conclusion that the author of the idea about
school as a military training was Andrzej Frycz Modrzewski, the
second idea can be found in the works of Stanisław Orzechowski.