Ще про княжий «мутен сон» у «Слові о полку Ігоревім» - Саєнко, В.М. (Сіверщина в історії України, 2013)
«Княжий сон» розглядається як семіотична система, в
якості типологічної паралелі використаний уривок з роману
М.А. Булгакова «Біла гвардія». Оскільки «сон» є літературний
сюжет і повинен мати певну логічну схему, доводиться, що
дебрь кісані, болонь та плесненск, які по-різному тлумачились
дослідниками, вірогідно шукати десь між Києвом та Чорним
морем. Також піднімається питання про можливість
використання М.А. Булгаковим «Слова о полку Ігоревім» у
якості одного з джерел при написанні роману.
Автором поділяється запропонована В. Томашеком и
О.Н. Трубачевим ідентифікація Кісані з округом Кінсанус
Готської єпархії. Припускається його локалізація у плавневій
частині Дніпра за порогами та в долині р. Конка, де відомі
урбаністичні структури періоду Золотої Орди. При расмотрении текста «княжего сна» как семиотической
системы привлекается в качестве типологической параллели
отрывок из романа М.А. Булгакова «Белая гвардия».
Предполагается, что «сон», как литературный сюжет, должен
следовать некоторой логической схеме, а противоречиво
трактуемые исследователями дебрь кисани, болонь и
плесненск наиболее вероятно искать между Киевом и Черным
морем. Также попутно затрагивается вопрос о возможном
использовании М.А. Булгаковым «Слова о полку Игореве» в
качестве одного из источников при написании романа.
Кисань, следуя за В.Томашеком и О.Н. Трубачевым,
отождествляется с округом Кинсанус Готской епархии.
Предполагается его локализация в плавневой части Днепра за
порогами и в долине р. Конка, где известны урбанистические
структуры золотоордынского времени. During the process of investigation of the text of «the dream
of the prince» as semiotic sistem we can use as typological parallel
the extract from M.A. Bulgakov’s novel «The White Yuard». It is
supposed that the dream as a literari plot should follow some logical
scheme; and contradictary explained by the rescarchers «debr»,
«kisani», «bolon» and «plesnensk» should be found probably on the
territory of geografi cal area between Kyiv and the Black Sea. At
the same moment the problem of possible usage by M.A. Bulgakov
«Slovo o polku Igoreve» is discussed as one of the sources of writing
the novel.
«Kisan» after W. Tomashek and O.N. Trubachev is identifi ed
with Kinsanus district of Got arhibishop area. It is supposed that
it is exated in water meadows of the Dnipro behind waterfalls and
along the Konka river where urbanistic structures of Gold Horde
time are known.