Здобуття політичного статусу Війська Запорозького - Щербак, В.О. (Сіверщина в історії України, 2013)
У статті аналізується шлях гетьманського уряду від
Зборівської угоди 1649 р., якою визнавалася територіальна
автономія Війська Запорозького в межах Київського,
Чернігівського і Брацлавського воєводств, до утвердження
політичного статусу Української козацької держави,
зафіксованого в «Березневих статтях» 1654 р. В статье анализируется путь гетманского правительства от Зборовского соглашения 1649 г., которым признавалась
территориальная автономия Войска Запорожского в пределах
Киевского, Черниговского и Брацлавского воеводств, до приобретения политического статуса Украинского казаческого государства, зафиксированного в «Мартовских статьях» 1654 г. The article examines the transformation of the status of the
Cossack state from the 1649 Treaty of Zboriv, which recognized
its autonomy within the borders Kyiv, Chernihiv and Bratslav
voivodeships, to the recognition of the political status of Zaporizhia
Cossack’s army in the 1654 «March Articles».